4017_sf.proorocdaniel_s0bp.jpgPreot paroh: Cucul Daniel Constantin Adresa: Poligonul industrial, C/ Blasco de Garay, nr: 20 Villarrobledo, Spania. Numere de telefon: +34642957117 ori +34633122760 Adresa de email: parohiaortodoxavillarrobledo@yahoo.com

vineri, 16 august 2013

Binecuvantari ale lui Dumnezeu in Postul Adormirii Maicii Domnului

      

          Postul Adormirii Maicii Domnului a fost, este si va fi o perioada a anului speciala, in care ne gandim poate mai mult ca niciodata la viata pe care a avut-o Fecioara Maria, la modul in care a devenit Maica Domnului si totodata Maica noastra a tuturor, la binefacerile si la minunile pe care Maica Domnului le-a facut in sufletele si  in vietile  noastre, la modul in care Maica Domnului se ingrijeste de noi, la linistea pe care o dobandim de fiecare data cand ne rugam ei, citind Paraclisul si Acatistele Maicii Domnului, la  multimea icoanelor in care am vazut imaginea Maicii Domnului emanand blandete, liniste, dragoste, incredere, la manastirile si bisericile din tara la care se fac pelerinaje cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, la felul in care Maica Sfanta ne primeste de fiecare data ca o adevarata mama cand ni se pare ca ne aflam la capat de drum, la sfarsitul puterilor, la multitudinea de pricesne dedicate ei, stiute din copilarie care in zilele acestea speciale ni se inlantuiesc in minte.



         In perioada aceasta de post in parohia noastra s-a savarsit Paraclisul Maicii Domnului in fiecare seara, de fiecare data cu mai multa emotie si dragoste pentru cea care  a stiut, a  putut si a vrut sa spuna un simplu "FIE mie dupa cuvantu tau!" (Luca 1, 38) in fata  ingerului Domnului la Buna Vestire care o instiinteaza de randuiala lui Dumnezeu prin care ea a fost aleasa sa fie Mama Fiului lui Dumnezeu.
         Asa cum obisnuim in prima duminica din luna in parohia noastra se savarseste Taina Sfantului Maslu. In data de 4 august, l-am avut in mijlocul nostru pe langa parintele paroh, Cucul Daniel si parintele Cucul Gheorghe din Manzanares, pe parintele Alexandru Titorencu din Requena. Am avut placerea sa ne imbogatim duhovniceste din cuvantul de invatatura al parintelui care ne-a vorbit atat de frumos despre rugaciune, despre jertfa si despre faptele bune care nu ar trebui sa ne lipseasca in nici o zi pe care o petrecem aici in Spania, la mare departare de casa. Bucuria conslujirii la Taina Sfantului Maslu a fost amplificata de cadoul facut parohiei noastre de domnul Juan Francisco Herraez Rodriguez, proprietarul unui magazin de electrocasnice din Albacete. Locasul nostru de rugaciune s-a mai imbogatit cu o superba icoana cu Sfantul Prooroc Daniel, ocrotitorul bisericii noastre, pictata de domnul Juan Francisco, pentru care desi pictura este doar un hobby, a reusit sa realizeze o lucrare atat de frumoasa. Suntem convinsi ca Sfantul Prooroc Daniel a binecuvantat mainile si mintea pricepute ale domnului Juan Francisco, pentru ca acesta sa poata concepe si duce la bun sfarsit o icoana atat de frumoasa si mare. Ii multumim pentru ca a realizat si donat icoana parohiei noastre si cu permisiunea dumnealui, il vom considera un prieten apropiat al comunitatii ortodoxe romane din Villarrobledo sperand sa il avem in mijlocul nostru atat pe el cat si pe intreaga lui familie la toate  evenimentele din viata parohiei noastre. Ii multumim de asemenea si domnisoarei Mia Bruj, care lucreaza in casa acestei familii de spanioli si care a intermediat comunicarea dintre noi si domnul Juan Francisco. Apreciem de asemenea rabdarea si intelegerea sotiei si fiului domnului Juan Francisco care au inteles preocuparea acestuia pentru realizearea icoanei.


        




           In seara de 14 august, incepand cu ora 20, s-a savarsit vecernia urmata de Prohodul Maicii Domnului. Atmosfera a fost cu atat mai emotionanta cu cat am avut bucuria de a avea in mijlocul bisericii o copie a icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Nicula frumos impodobita cu o coroana mare de flori. Intreaga biserica a adus slava acestei icoane facatoare de minuni, atat de draga sufletelor noastre, fiind convinsi cu toti ca Maica Domnului ne va fi grabnica ajutatoare la toate incercarile vietii noastre.
        





          In ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului am luat parte la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie imbracati in straie populare romanesti, fiind astfel mai aproape macar cu sufletul de pelerinii din tara noastra care cerceteaza in aceste zile manastirile care au hramul Adormirii Maicii Domnului. Parintele Daniel ne-a vorbit in cuvantul de invatatura despre rolul femeii in societatea zilelelor noastre, pozitie tot mai incercata in ultimul timp. Femeile trebuie sa isi gasesaca sprijin in momentele grele in Maica Domnului care este cea care le va ajuta intru totul mereu. Modelul femeii placute lui Dumnezeu este femeia din biserica si nu femeia de la televizor. Parintele a indemnat femeia sa isi asume cu responsabilitate, dragoste si bucurie rolul de mama fiind convinsa ca va avea de partea ei tot sprijinul lui Dumnezeu.

         Dupa Sfanta Liturghie am avut bucuria de a asculta un concert de pricesne dedicate Maicii lui Dumnezeu, cantate de tanarul teolog Emanuel Catalin Gaga si doamna Virginia Birte.
            In aceasta zi de praznuire a Adormirii Maicii Domnului ne-am rugat Nascatoarei de Dumnezeu sa fie ocrotitoarea familiilor intrucat a nascut fiu si stie ce inseamna sa fii mama. I-am cerut sa fie si ocrotitoarea fecioarelor, a tinerilor, a monahilor si monahiilor, intrucat ea este deodata maica si pururea fecioara. Ne-am rugat Maicii Domnului in mod deosebit sa pazeasca pe toti parintii copiilor care in anii grei de comunism s-au rugat ca ea sa ocroteasca „tara si poporul, turma si pastorul”. O rugam sa fie ocrotitoarea tuturor slujitorilor sfintelor altare, adica a arhiereilor, preotilor si diaconilor, pentru ca este Maica Domnului nostru Iisus Hristos si Arhiereul Cel Vesnic. Deci Maica Domnului, fiind ocrotitoarea intregii Biserici, este si bucuria intregii Biserici. De aceea, ea are in calendarul ortodox 9 zile de pomenire (8 septembrie – Nasterea Maicii Domnului, 1 octombrie – Acoperamantul Maicii Domnului, 21 noiembrie – Intrarea in biserica a Maicii Domnului, 9 decembrie – Zamislirea Sfintei Fecioare de catre Sfanta Ana, 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului, 25 martie – Buna Vestire, 2 iulie – Asezarea vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne, 15 august – Adormirea Maicii Domnului si 31 august – Punerea in racla a braului Maicii Domnului), dintre care cinci zile insemnate prin culoare rosie.

         Tuturor celor ce poarta numele de Maria sau derivate ale acestui nume le dorim ani multi cu sanatate si fericire, spor in credinta si in fapte bune, spre slava lui Dumnezeu si bucuria Maicii Domnului.

                                                      Adelina Maria Cucul

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu