4017_sf.proorocdaniel_s0bp.jpgPreot paroh: Cucul Daniel Constantin Adresa: Poligonul industrial, C/ Blasco de Garay, nr: 20 Villarrobledo, Spania. Numere de telefon: +34642957117 ori +34633122760 Adresa de email: parohiaortodoxavillarrobledo@yahoo.com

duminică, 23 decembrie 2012

SFANTA TAINA A MASLULUI


În Postul „Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos” în parohia noastră s-a săvârşit Taina Sfântului Maslu. Alături de părintele paroh Daniel Cucul la această Sfântă Taină au luat parte parintele protopop Cristian Suciu din parohia Talavera de le Reina, parintele Alexandru Iulian Titorencu din parohia Requena, parintele Florin Petrut din parohia Almeria, parintele Gheorghe Cristian Cucul din parohia Manzanares, parintele Pop Vasile din parohia Torrent, parintele Ioan Mihai din Tomelloso si parintele Gheorghe Cucul din parohia Zorile Romania.

La săvârşirea acestei Sfinte Taine  părintele Gheorghe Cucul a ţinut un frumos cuvânt de învăţătură. Cucernicii părinţi a celor opt parohii au ţinut să fie împreună la săvârşirea acestei minunate Taine a bisericii ortodoxe, încercând în acest fel să aducă în sufletul celor prezenţi în locaşul de rugăciune bucuria mântuirii, vindecare sufletului şi trupului. Cum zicea si Preasfintitul Parinte Timotei să ne întărim în credinţă şi să ne adunăm în jurul păstorului ca într-o singură fiinţă şi într-un singur glas si să cerem Bunului Dumnezeu iertare greşelilor noastre, mântuire sufletelor noastre, lăudând şi binecuvântând pururea numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, totdeauna acum şi pururi şi în veci vecilor. Amin.

Cateva lamuriri despre Sfanta Taina a Maslului
Taina maslului este lucrarea sfanta savarsita in numele Sfintei Treimi, de catre preotii Bisericii, prin care se impartaseste credinciosului bolnav harul nevazut al tamaduirii sau usurarii suferintelor trupesti, intarirea sufleteasca, iertarea pacatelor. Partea vazuta consta din ungerea cu untdelemn sfintit, dupa ce s-a invocat prin rugaciuni speciale mila lui Dumnezeu prin puterea Sfantului Duh asupra celui bolnav. Taina maslului se savarsestea la cererea bolnavului sau apropiatilor sai - rude, prieteni - in vederea insanatosirii sau in perspectiva eshatologica : iertarea pacatelor care au dus la suferinta, la tulburarea sufletului, sau pentru raspuns bun la dreapta judecata (judecata particulara si apoi cea obsteasca).
                In Sfintele Evanghelii si in toate rugaciunile din randuiala Tainei maslului, Dumnezeu este invocat ca "doctorul sufletelor si trupurilor noastre, a Carui mila este nemasurata...". Insanatosirea bolnavului se cere prin rugaciune de la Dumnezeu, fiindca insusi Fiul Sau a luat trupul nostru. In calitatea sa de "templu al Sfantului Duh" (I Cor., 6, 19), trupul are capacitatea de a fi vindecat si curatit prin materia vazuta si sfintita, untdelemnul. Inainte de Taina sfantului maslu se cere bolnavului sa-si marturiseasca pacatele pentru iertare in Taina spovedaniei ca sa Se poata invrednici apoi si de Sfanta impartasanie. Sunt si cazuri cand si cei din jurul bolnavului trebuie sa-si marturiseasca pacatele in Taina spovedaniei ca sa fie impreuna rugatori cu cel in suferinta, pentru insanatosire. Sfantul maslu este o taina a participarii comune la ridicarea din patul suferintei, o comuniune de rugaciune pentru sufletul celui chinuit. Pentru aceasta, se invoca ajutorul Preasfintei Fecioare, al Sfintei Cruci, ajutorul sfintilor si ingerilor, al tuturor slujitorilor traitori in Hristos si in comuniune cu sfintii.
 Taina maslului nu este izolata, ci precedata de slujbe speciale : la Sfinta Liturghie se scot particele pentru cei bolnavi, se savarsesc acatiste si paraclise pentru iertarea pacatelor si insanatosirea celor aflati pe patul suferintei. Elementele constitutive si concrete ale acestei Taine sunt preotii savarsitori - ca cei ce poarta harul tamaduirii din preotia si slujirea Mantuitorului Hristos, iar primitorii ei, care sunt indeosebi cei bolnavi trupeste, dar si cei bolnavi sufleteste, sunt primiti cu bunavointa si tratati ca niste frati, fiindca poarta chipul lui Dumnezeu si ranile suferintei Mantuitorului. Materia sfintita este untdelemnul si faina (Marcu 7, 22-25) etc. Efectul imediat este intarirea credintei celui deznadajduit, prin cainta sincera si pocainta totala; primirea harului intaritor si al iertarii, certitudinea indurarii Mantuitorului la Judecata particulara si obsteasca.
Aceasta Taina sfintii apostoli o savarsesc dupa invierea Domnului, indata dupa Cincizecime, ca Taina a Bisericii, potrivit cuvintelor Mantuitorului: "...in numele Meu veti scoate demonii... pe bolnavi mainile veti pune si se vor insanatosi..." (Marcu, 16, 17-18). Despre practicarea acestei sfinte Taine ne vorbeste sfantul Iacov : "Daca este cineva bolnav, sa cheme pe preotii Bisericii si sa se roage pentru el, dupa ce-l vor unge cu untdelemn in numele Domnului. Rugaciunea facuta cu credinta va izbavi pe cel bolnav si Domnul il va vindeca, iar daca a facut pacate ii vor fi iertate... Mare putere are rugaciunea celui fara de prihana..." (Iacov, 5, 14-16). Din cuvintele apostolului Iacov reiese ca maslul este o lucrare sfanta vazuta, care era cunoscuta si practicata de Biserica inainte de a scrie el epistola. Aceasta lucrare se savarsea "in numele Domnului". Sfantul Iacov ne incredinteaza ca prin Taina maslului se impartaseste crestinului harul vindecator pentru bolile trupesti si sufletesti. Maslul este deci o lucrare vazuta, savarsita de preotii Bisericii, prin care se impartaseste harul nevazut.
Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate şi ne rugăm să putem continua lucrarea mântuirii tuturor credincioşilor de aici şi de pretutindeni. Amin!

Adelina Maria Cucul
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu