4017_sf.proorocdaniel_s0bp.jpgPreot paroh: Cucul Daniel Constantin Adresa: Poligonul industrial, C/ Blasco de Garay, nr: 20 Villarrobledo, Spania. Numere de telefon: +34642957117 ori +34633122760 Adresa de email: parohiaortodoxavillarrobledo@yahoo.com

joi, 14 noiembrie 2013

Activitati inedite in cadrul scolii parohiale din Villarrobledo


     
         Cu binecuvantarea Prea Sfintitului Parinte Timotei, Episcopul Episcopiei Spaniei si Portugaliei, dupa perioada vacantei de vara, scoala parohiala din Villarrobledo  si- a reinceput activitatea in data de 29 septembrie cu forte proaspete atat pentru copiilasii care frecventeaza orele de religie, cat si pentru doamna preoteasa care are grija ca fiecrae intalnire sa aduca in sufletul si mintea copiilor ganduri bune, de dragoste pentru Mantuitorul Nostru Iisus Hristos si semenii nostri, dar si cunostinte noi in ceea ce priveste tara din care provenim cu istoria si obiceiurile ei.

        Dupa ce primele intaniri au avut ca scop readucerea aminte a temelor discutate anul trecut, in data de 13 octombrie profitand de soarele unei frumoase zile de toamna, parohia noastra a organizat o iesire in aer liber, la care au participat atat copilasii care iau parte la cursurile scolii parohiale, dar si parintii acestora care au vrut sa se bucure de o astfel de intalnire. Pentru copilasi, doamna preoteasa a pregatit un concurs de tip Ginkana, cu intrebari si probe cu tema religioasa, exersand astfel notiuni invatate la orele de religie, dar in acelasi timp, antrenand conditia fizica a copiilor. Copiii au fost impartiti in doua echipe si au trebuit sa urmeze un traseu prestabilit presarat cu probe si indicii, toate cu conotatie religioasa. Atmosfera a fost una de veselie, dar si competitie, copiii fiind premiati de catre parintele paroh Daniel Cucul la finalul concursului. Multumim Bunului Dumnezeu pentru reusita unei astfel de intalniri.

  

     
     In data de 27 octombrie, copiii parohiei noastre, alaturi de parintii lor bineinteles, au avut ocazia de a participa la un eveniment cultural deosebit gazduit de parohia noastra. Ne referim la cea de-a 8-a ediție a Caravanei culturii române în Spania - România din Diaspora care este un proiect inițiat și coordonat de scriitorul Gelu Vlașin si finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe din România prin intermediul DPRRP - Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. La Villarrobledo a fost o adevărată sărbătoare a comunității românești prin prezența deosebit de numeroasă (aproape 100 de persoane) care au dorit neaparat să-și sacrifice o după-amizaă de duminică pentru a participa la evenimentele programate în cadrul Caravanei culturii române în Spania - România din Diaspora: o expoziție de carte intitulată 100 de cărți fundamentale din literatura română; o prezentare a 25 de personalități din cultura română; un recital de poezie realizat de poeții: Marin Dumitrescu, Marius Gârniță și Gelu Vlașin și un concertul de muzică românească susținut de Cristina Maria Vlașin acompaniată la pian de pianistul spaniol David Sanz Reverte. Partenerii acestui proiect au fost: Federația Asociațiilor de Români din Spania - FEDROM, Rețeaua literară, România din Diaspora, Biblioteca Lucian Blaga – Madrid, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei.  Toti cei prezenti au avut ocazia sa cunoasca franturi din cultura romaneasca, capatand incredere in noi, ca si natiune care a dat nastere unor nume importante pentru intreaga lume.

        







         Ultímele trei intalniri in cadrul scolii parohiale au avut o cu totul si cu totul alta tema, si anume una istorica. Vazand ca, din pacate, copiii care locuiesc si studiaza aici in Spania, au cunostiinte minime cu privire la istoria romanilor, si vazand ca in urma unor discutii cu ei au ajuns la concluzia ca provin dintr-o tara mult prea mica ca sa poata fii mandra de istoria ei, doamna preoteasa a hotarat sa schimbe cat de putin acest lucru dedicand trei intalniri saptamanale unei personalitati poate emblematice a istoriei romanilor, domnitorul Mihai Viteazul. Dupa o prima intalnire cu discutii teoretice privind strategia política si luptele purtate de Mihai Viteazul, au urmat alte doua intalniri in care copiii au urmatit filmul Mihai Viteazul pentru a intelege cat mai bine sirul evementelor istorice, dar si pentru a simti cat mai autentic entuziasmul romanilor care luptau pentru unire si pentru iesirea de sub jugul otoman. Copiii au inteles de asemnea pozitia strategica pe au ocupat-o tarile romane in lupta crestinitatii europene impotriva turcilor. Concluziile acestui proiect au fost trasate, cu siguranta nu intalmplator in data de 9 noiembrie, cu doar o zi dupa praznicul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Multumim Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revarsate asupra parohiei noastre.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu