Mănăstirea Bârsana şi-a
sărbătorit, astăzi, 30 iunie 2012, hramul: Soborul Sfinţilor 12
Apostoli. După oficierea slujbei de sfințire a noii biserici cu hramul
”Soborul celor doisprezece Apostoli” a Mănăstirii Bârsana, Preafericitul
Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat în continuare,
pe altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de
ierarhi, preoţi şi diaconi și în prezența a mii de credincioși, Sfânta
Liturghie.
Din soborul de ierarhi au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Sălajului şi Maramureşului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.
În cuvântul de învăţătură, Patriarhul României a vorbit despre înţelesurile Pericopei Evanghelice rânduită a fi citită la sărbătoarea Soborului Sfinţilor 12 Apostoli: ”Evanghelia pe care am ascultat-o acum ne arată chemarea Sfinților Apostoli, cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos care sunt și ocrotitorii acestei biserici pe care am sfințit-o astăzi. Sfinții Apostoli sunt chemați de Mântuitorul Iisus Hristos, iar lucrarea lor este o lucrare de binevestire a Evangheliei Împărăției lui Dumnezeu, o lucrare pe care Mântuitorul Iisus Hristos o săvârșește mai întâi și apoi o împărtășește celor pe care i-a ales. Doisprezece Apostoli erau aleși în numărul acesta ca un fel de număr simbolic al celor 12 seminții sau triburi ale lui Israel”.
Binevestirea Evangheliei, a mai arătat Preafericirea Sa, se face nu numai prin cuvânt: ”Binevestirea prezenței și lucrării Împărăției lui Dumnezeu care vine ca o arvună, ca o anticipație în lumea aceasta, se face și prin fapta iubirii milostive, vindecătoare de boală, alinătoare de suferință, eliberatoare de demoni și de patimile egoiste pe care adesea demonii le folosesc pentru a desfigura și degrada natura umană. Deci, toate aceste lucrări, pe care le-a săvârșit Mântuitorul și la care El îi cheamă și pe ucenicii Săi, sunt semne ale Împărăției lui Dumnezeu, ale vindecării noastre de păcat, de boală, de neputință, de neștiință și prin aceasta vedem că Sfinții Apostoli nu sunt numai cuvântători, ci și făptuitori. Ei ne îndeamnă să predicăm iubirea lui Dumnezeu prin cuvânt și mai ales prin faptele iubirii creștine”.
La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a acordat, cu prilejul sfințirii noii biserici a Mănăstirii Bârsana,Crucea Patriarhală Maicii starețe Filofteia Oltean, Diploma Sfântul Apostol Andrei și Diploma Sfinții Împărați Constantin și Elena persoanelor care au ajutat la construirea noii biserici a Mănăstirii Bârsana. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit pentru Altarul bisericii Mănăstirii Bârsana un set de Sfinte Vase confecționate în atelierele Patriarhiei Române. Pentru biserica nou sfințită a oferit o Cruce de binecuvântare, noua ediție a Sfintei Evanghelii cu icoane color, noul Liturghier tipărit în acest an, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare şi Liturghia Darurilor înainte sfinţite, format portabil, precum şi Slujba Sfântului Maslu şi Rugăciuni pentru bolnavi, în contextul consacrării anului 2012 drept An omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor.
În continuare, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru această zi istorică din viața credincioșilor maramureșeni și a oferit Preafericirii Sale o machetă a bisericii nou sfințite a Mănăstirii Bârsana, precum și o icoană ce reprezintă Soborul Sfinților 12 Apostoli.
În încheiere, Patriarhul României a felicitat pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, obștea monahală și pe toți cei care au contribuit la construirea bisericii noi a mănăstirii și a mulțumit pentru primirea frumoasă și călduroasă de ieri, 29 martie.
În finalul sărbătorii Mănăstirii Bârsana, toţi credincioşii prezenţi, alături de ierarhi, au cântat o priceasnă închinată Maicii Domnului.
Sursa: Agentia de stiri Basilica
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu