4017_sf.proorocdaniel_s0bp.jpgPreot paroh: Cucul Daniel Constantin Adresa: Poligonul industrial, C/ Blasco de Garay, nr: 20 Villarrobledo, Spania. Numere de telefon: +34642957117 ori +34633122760 Adresa de email: parohiaortodoxavillarrobledo@yahoo.com

vineri, 28 decembrie 2012

Bucuria Nasterii Domnului in Parohia Sf. Prooroc Daniel din Villarrobledo


Sarbatoarea Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos este prin excelenta evenimentul din istoria mantuirii care aduce cea mai mare bucurie in sufletele si in casele credinciosilor. Daca la Paste bucuria vine dupa o saptamana de tristete din cauza patimirilor indurate de Domnul nostru Iisus Hristos, Craciunul nu este umbrit de nicio urma de tristete si este trait din plin ca sarbatoare a bucuriei de copii si de parinti, deopotriva.

joi, 27 decembrie 2012

Romanii din Villarrobledo – sub ocrotirea Sfantului Prooroc Daniel



      Pentru orice parohie sarbatorirea hramului este un motiv de mare bucurie. Asa a fost si pentru credinciosii Parohiei « Sfantul Prooroc Daniel » din Villarrobledo, care si-au sarbatorit sfantul ocrotitor al parohiei duminica, 23 decembrie 2012. Deoarece Sfantul Prooroc Daniel este cinstit in data de 17 decembrie, intr-o zi de luni anul acesta, parintele paroh a hotarat sa organizeze hramul duminica, 23 decembrie, fiind o zi nelucratoare in care credinciosii pot participa intr-un numar cat mai mare la Sfanta Liturghie.

marți, 25 decembrie 2012

Pastorala Praznicul Nasterii Domnului 2012


† TIMOTEI
Prin harul lui Dumnezeu, Episcop al Spaniei şi Portugaliei
Cuvânt pastoral la Naşterea Domnului 2012
Hristos – Stăpânul Cel Bun
Către tot clerul şi poporul dreptslăvitor din Episcopia Spaniei şi Portugaliei
Har, milă şi pace de la Hristos Domnul nostru, iar de la noi părinteşti binecuvântări!
„Noi, în seara de Crăciun/ Lăudăm pe Cel Preabun/ Bun eşti, Doamne, bun;
Colindăm colind duios,/ Domnului Iisus Hristos/ Bun eşti, Doamne, bun”.
(Bucuria Crăciunului. Carte de colinde româneşti, Ed. Agapis, Bucureşti, 2006, p. 51).

duminică, 23 decembrie 2012

SFANTA TAINA A MASLULUI


În Postul „Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos” în parohia noastră s-a săvârşit Taina Sfântului Maslu. Alături de părintele paroh Daniel Cucul la această Sfântă Taină au luat parte parintele protopop Cristian Suciu din parohia Talavera de le Reina, parintele Alexandru Iulian Titorencu din parohia Requena, parintele Florin Petrut din parohia Almeria, parintele Gheorghe Cristian Cucul din parohia Manzanares, parintele Pop Vasile din parohia Torrent, parintele Ioan Mihai din Tomelloso si parintele Gheorghe Cucul din parohia Zorile Romania.

luni, 17 decembrie 2012

SFINTIREA CASELOR



ANUNT IMPORTANT

DIN DATA DE 02. 01. 2013 PARINTELE ORTODOX ROMAN, DANIEL CUCUL,  DIN PAROHIA VILLARROBLEDO VA INCEPE SA UMBLE CU BOBOTEAZA (SFINTIREA CASELOR). CREDINCIOSII CARE DORESC SA-L PRIMEASCA SUNT RUGATI SA NE CONTACTEZE LA URMATOARELE NUMERE DE TELEFON: 642 957 117; 633 122 760.

SA AVETI SARBATORI PLINE DE LUMINA SI 

DRAGOSTE!

BUNUL DUMNEZEU SA VA DARUIASCA PACE SI 

BINECUVANTARE!

A N U N T I M P O R T A N T




DIN DATA DE 20. 12. 2012 SE VA UMBLA CU ICOANA NASTERII MANTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS PENTRU BINECUVANTAREA CASELOR. 
CREDINCIOSII CARE DORESC SA NE PRIMEASCA SUNT RUGATI SA NE CONTACTEZE LA NUMERELE DE TELEFON 642.957.117 sau 633.122.760. Parintele paroh Daniel.


joi, 13 decembrie 2012

TAINA SFANTULUI MASLU



IN DATA DE 21. 12 . 2012 (VINERI) ORELE 20:00 VOM SAVARSI TAINA SFANTULUI MASLU OFICIATA DE 7 PREOTI CARE SE VA TINE LA "CAPELA NUESTRA SENORA DE LAS ANGUSTIAS" (LANGA CIMITIR).

BUNUL DUMNEZEU SA VA AJUTE SI SA VA BINECUVINTEZE!

Parintele paroh Cucul Dan-Constantin

vineri, 7 decembrie 2012

Bucuria colindelor in Parohia Ortodoxa din Villarrobledo




         Inca din primele zile ale celei mai  fermecate luni a anului am avut parte de evenimente magice in sanul Parohiei Ortodoxe din Villarrobledo. Aceasta pentru ca in seara zilei de 3 decembrie a avut loc un dedeosebit  concert de colinde, muzica romaneasca si traditii de Craciun.

joi, 1 noiembrie 2012

Anunt important...



In data de 4.11.2012, vom savarsi Sfanta Taina a Maslului incepind cu ora 19.00. Dupa savarsirea tainei doamna doctor Popa Mioara, medic de familie si de medicina a muncii va raspunde intrebarilor credinciosilor care vor dori sa afle raspunsuri la problemele lor de ordin medical. Va asteptam pe toti sa ne rugam impreuna. Doamne ajuta.

luni, 22 octombrie 2012

Comunicat de presă – Dezinformare în legătură cu Parohia Ortodoxă Română din Villarrobledo


Dintotdeauna, mass-media, de orice gen ar fi ele, au avut ca rol primordial informarea corectă, completă și obiectivă a populației. Totuși, uneori, fie din unele erori interne, fie prin influența unor factori externi, informația a ajuns deformată la publicul țintă, iar în această situație instituțiile vizate sunt obligate să intervină, făcând precizările care se impun.
În ediția on-line a ziarului La Verdad, ediția de Albacete, din data de 10 octombrie 2012, a fost publicat un articol despre studenții români din această provincie și despre faptul că Serviciile Periferice de Învățământ lucrează, în prezent, la un proiect în domeniul educației, ca urmare a unui conveniu cu Ambasada României. În continuarea materialului se aduc date referitoare la comunitatea de români ortodocși din Villarrobledo, prezentată ca având o forță majoră și care are inclusiv propriul preot în persoana părintelui Petro Soltys, căruia Arhiepiscopia i-a cedat Ermita Santa Ana din Villarrobledo, în cimitir, pentru a putea sluji în fiecare duminică.
Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei este nevoită să infirme ultimele declarații și să procedeze la corecturile care se impun, după cum urmează:
  • Parohia Ortodoxă Română din Villarrobledo funcționează din data de 10 iulie 2009. Până la data de  01 iulie 2011, de nevoile duhovnicești ale credincioșilor s-a ocupat Preacucernicul Părinte Sebastian Cătălin Hogea, iar după această dată a fost numit ca preot paroh al acestei parohii Preacucernicul Părinte Dan Constantin Cucul, care se ocupă de pastorația românilor din zonă și înprezent.
  • Românii ortodocși participă la sfintele slujbe într-o sală închiriată de la parterul unei case situate în Villarrobledo, Calle del Tono, nr. 103, colț cu Calle Veleta Virgen.
  • În ce-l privește pe preotul Petro Soltys, menționăm că sfinția sa aparține Patriarhiei Ecumenice și este preot ortodox de origine ucraineană, prin urmare deservește ortodocșii ucrainieni din această regiune, nicidecum pe cei români.
Având în vedere cele expuse mai sus, cerem conducerii ziarului La Verdad să revină promt asupra subiectului, făcând publice datele reale, în vederea informării corecte a cititorilor.

Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei

Comunicado de prensa – La desinformación en relación con la Parroquia Ortodoxa Rumana de Villarrobledo
             Desde siempre, el mass-media, independientemente de su tipo, tuvo como papel primordial informar correctamente, completamente y objetivamente a la población. Sin embargo, a veces, bien por errores internos o bien por influencias de factores externos, la información llega deformada al público meta y en esta situación las instituciones aludidas están obligadas a intervenir, haciendo las menciones correspondientes.
           En la edición on-line del periódico La Verdad, edición Albacete, del día 10 de octubre de 2012, se publicó un artículo sobre los estudiantes rumanos de esta provincia y sobre el hecho de que Los Servicios Periféricos de Educación trabajan actualmente en un proyecto del ámbito educativo, como resultado de un convenio con la Embajada Rumana. Tras este material se aportan datos relacionados con la comunidad de rumanos ortodoxos de Villarrobledo, presentada como una fuerza mayoritaria que incluso tiene su propio sacerdote, el padre Petro Soltys, a quien el Arzobispado le cedió la Ermita Santa Ana de Villarrobledo, en el cementerio, para poder oficiar la Santa Liturgia cada Domingo.
El Obispado Ortodoxo Rumano de España y Portugal se ve obligado a infirmar las últimas declaraciones y a proceder a las correcciones necesarias, según sigue:
  • La parroquia Ortodoxa Rumana de Villarrobledo funciona desde 10 de julio de 2009. Hasta el 1 de julio de 2011 el sacerdote Sebastian Cătălin Hogea fue quien se encargó de las necesidades espirituales de los feligreses y después de esta fecha fue nombrado párroco de esta parroquia el sacerdote Dan Constantin Cucul, quien actualmente se sigue encargando de pastorear a los rumanos de esta zona.
  • Los rumanos ortodoxos asisten a los oficios divinos en una sala alquilada en la planta baja de una casa de Villarrobledo en la Calle del Tono, no 103, que hace esquina con Calle Veleta Virgen.
  • En relación con el sacerdote Petro Soltys, mencionamos que su reverencia pertenece a la Patriarquía Ecuménica y es sacerdote ortodoxo de origen ucraniano, por lo tanto atiende a los ortodoxos ucranianos de esta región  y de ninguna manera a los rumanos.

            Teniendo en cuenta lo expuesto anteriormente pedimos a la dirección del periódico La Verdad que retome pronto el asunto, publicando los datos reales para la correcta información de los lectores.

OFICINA DE PRENSA DEL OBISPADO ORTODOXO RUMANO DE ESPAÑA Y PORTUGAL

joi, 18 octombrie 2012

Hristos impartasit copiilor din Parohia Ortodoxa Villarrobledo


          Stim cu toti ca toamna este anotimpul in care se numara bobocii. Putem spune ca am facut si noi acest lucru in cadrul parohiei noastre primind cu bratele deschise pe cele mai tinere vlastare ale  comunitatii  ortodoxe romane din oras, la orele de religie organízate de catre parintele paroh Cucul Daniel si sustinute de doamna preoteasa  Adelina  Maria Cucul.

Bucurie impartasita alaturi de credinciosii ortodocsi ucrainieni din Villarrobledo




          Sarbatorirea hramului unei bisericii este mereu un motiv de bucurie pentru toti credinciosii din orice parohie. Anul acesta, pe data de 14 octombrie, comunitatea ortodoxa ucraineana si-a sarbatorit hramul  bisericii, "Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului", ocazie cu care am fost invitati  si noi, credinciosii ortodosci romani din oras, impreuna cu parintele nostru paroh, sa luam parte la acest binecuvantat eveniment.

luni, 15 octombrie 2012

SFINTIREA BISERICII ORTODOXE ROMANE DIN PAMPLONA...


„Iar piatra aceasta, pe care am pus-o stâlp, va fi pentru mine Casă a lui Dumnezeu, şi din toate câte îmi vei da Tu mie îţi voi da zeciuală" (Facere 28,22). „Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi nici porţile iadului nu o vor birui" (Matei 16,18).

Piatra despre care vorbeşte Sf. Scriptură este piatra pe care partriarhul Iacob, fiul lui Isaac, şi nepotul lui Avraam, şi-a pus-o la cap când s-a culcat seara, în drum spre Mesopotamia, şi a avut un vis mare:

duminică, 14 octombrie 2012

Viaţa Cuvioasei Maicii noastre Parascheva de la Iaşi (14 octombrie)





Cuvioasa Parascheva de la IasiAceastă cu adevărat mare şi vestită între femei, Cuvioasa şi pururea pomenita Parascheva s-a născut într-un sat al Traciei, numit şi din vechime şi acum Epivata. Părinţii fericitei erau de neam bun şi măriţi, înavuţiţi cu multe averi; mai mult însă îi mărea şi îi îmbogăţea dreapta credinţă în Dumnezeu şi vrednicia de a se numi creştini. Aceştia dar, aducînd la lumină pe Cuvioasa, întîi au renăscut-o prin scăldătoarea cea dumnezeiască a Botezului, apoi, înaintînd pe cale, o învăţară toată îmbunătăţirea şi aşezarea cea după Dumnezeu.

DUMINCA A XXI –A DUPǍ RUSALII PILDA SEMǍNǍTORULUI SAU DESPRE PUŢINA NOASTRǍ RODIRE DUHOVNICEASCǍ




Dreptmăritori creştini,

Parabola din evanghelia de astăzi ne prezintă pe Semănătorul, ieşit să-Şi semene ,,sămânţa” Sa. Şi au fost călcate în picioare, iar păsările cerului venind le-au mâncat. Alte seminţe au căzut pe loc pietros şi, pentru că nu au putut face rădăcini adânci, venind soarele şi 
arşiţa, s-au uscat. O altă parte din seminţe a căzut între spini şi, crescând şi aceia odată cu ele, le-au înăbuşit. În fine, abia ultima parte a seminţelor a căzut în pământ bun, aducând rod: unele 100, altele 60, iar altele 30(Mt. 13, 8).

sâmbătă, 6 octombrie 2012

Predică la Duminica a XX-a după Rusalii



( Despre mila lui Dumnezeu )
Şi văzînd-o Domnul, I S-a făcut milă de ea şi i-a zis: Nu mai plînge! (Luca 7, 13)
Iubiţi credincioşi,
Nici femeia cea văduvă din cetatea Nain, nici altcineva din cei mulţi care duceau la mormînt pe fiul ei, nu au rugat pe Mîntuitorul să facă acea preaslăvită minune, de a învia pe fiul văduvei şi a-l da mamei sale. Ci Însuşi Mîntuitorul nostru Iisus Hristos, văzînd-o plîngînd, I s-a făcut milă de ea, după cum spune dumnezeiasca Evanghelie de azi: Şi văzînd-o Domnul, I s-a făcut milă de ea (Luca 7, 13). Mila lui Dumnezeu este una din însuşirile înţelepciunii lui Dumnezeu (Iacob 3, 17).
Toate însuşirile lui Dumnezeu, le are dumnezeirea din fire şi nu le-a luat din altă parte (Sf. Ioan Damaschin, Dogmatica, cartea I-a, C. 14, p. 51). Ca şi celelalte însuşiri ale lui Dumnezeu, mila Lui nu are margini. De aceea şi Duhul Sfînt ne încredinţează, zicînd: Că mai mare decît cerul, este mila Ta (Psalm 107, 4; I Paralipomena 16, 34; II Paralipomena 5, 13; 20, 21).

vineri, 5 octombrie 2012

Viaţa şi pătimirea Sfîntului Apostol Toma (6 octombrie)



Sfantul Apostol TomaSfîntul Apostol Toma, care se numeşte Geamăn, era din Paneada, cetatea Galileii. Iar cînd Domnul nostru Iisus Hristos era pe pămînt cu oamenii şi umbla prin cetăţi şi sate învăţînd popoarele şi tămăduind toate suferinţele, atunci Toma, auzind propovăduirea Lui şi văzîndu-I minunile, s-a apropiat de El cu osîrdie şi umbla după El, nesăturîndu-se de cuvintele cele dulci şi de vederea preasfintei Sale feţe. Şi astfel s-a învrednicit a fi rînduit în ceata celor doisprezece apostoli, cu care a urmat Domnului pînă la mîntuitoarele Lui patimi. Iar după înviere, Sfîntul Toma, prin necredinţa sa, a sporit mai mult credinţa în Biserica lui Hristos. Căci atunci cînd ceilalţi ucenici ziceau: "Am văzut pe Domnul", el nu voia să creadă, pînă ce singur nu a putut să-L vadă şi să-I pipăie rănile. Şi după opt zile, fiind ucenicii adunaţi şi Toma fiind împreună cu dînşii, arătîndu-se Domnul, i-a zis: "Adu-ţi degetul tău şi vezi mîinile Mele şi adu mîna ta şi o pune pe coasta Mea şi nu fi necredincios, ci credincios". Toma, văzînd şi pipăind coasta cea de viaţă dătătoare a lui Hristos, a zis: "Cu adevărat eşti Domnul meu şi Dumnezeul meu". În acest chip s-a propovăduit învierea Domnului cu mai multă tărie, căci Mîntuitorul nu cu nălucire, nici cu alt trup, ci cu acelaşi trup cu care a pătimit pentru mîntuirea noastră, a înviat cu adevărat şi S-a arătat ucenicilor.

miercuri, 3 octombrie 2012

Finalizarea lucrarilor de reamenajare a locasului nostru de rugaciune





                In urma discutiilor avute cu proprietarii localului unde desfasuram activitatile religioase, s-a obtinut marirea spatiului cu 25 de metri patrati, astfel ca dupa Sfintele Sarbatori ale Invierii Domnului s-au inceput lucrarile de reamenajare a locasului de rugaciune.

luni, 1 octombrie 2012

Acatistul Sfantului Acoperamant al Maicii Domnului...

Cuvînt la Acoperămîntul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu



(1 octombrie)
În vremurile cumplite cele mai de pe urmă, cînd s-au înmulţit păcatele noastre, s-au înmulţit şi primejdiile asupra noastră, încît s-au împlinit cuvintele Sfîntului Pavel, care zicea: "Primejdii de la tîlhari, primejdii de la rudenii, primejdii de la neamuri, primejdii în cetăţi, primejdii în pustiuri, primejdii pe mare, primejdii între fraţii cei mincinoşi" (2 Cor. XI, 26).

SFÂNTA TAINĂ A NUNŢII


Ce este Sfânta Taină a Nunţii?
Nunta sau Cununia este Sfânta Taină prin care Duhul Sfânt uneşte într-o fiinţă pe femeia şi bărbatul creştini, care înaintea preotului declară cu hotărâre că toată viaţa se vor iubi şi vor fi credincioşi unul altuia şi care primesc binecuvântare spre naşterea şi educarea copiilor.

duminică, 16 septembrie 2012

Predică la Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci



( Despre deosebirea crucilor în viaţa celor ce se mîntuiesc )
 
Cuvîntul Crucii, pentru cei pieritori, nebunie este. Iar nouă celor ce ne mîntuim,
puterea lui Dumnezeu este
(I Corinteni 1, 18)

Iubiţi credincioşi,
Mîntuitorul nostru Iisus Hristos zice în Sfînta Evanghelie: Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie (Matei 16, 24). Astăzi vom vorbi despre deosebirea crucilor prin care ne putem mîntui pe pămînt. Vă amintim că noi creştinii cinstim îndoit Crucea lui Hristos: crucea materială, văzută, pe care o cinstim, o sărutăm şi o purtăm şi crucea spirituală care este suferinţa pentru fapta bună.

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Sfîntul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş




Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, Mitropolitul Timisoarei


Mitropolitul Timişoarei († 1656)
(15 septembrie)


Acatistul Sfantului Iosif Cel Nou de la Partos


Acest ierarh sfînt şi purtător de Dumnezeu, Iosif cel Nou de la Partoş, s-a născut pe la anul 1568, în oraşul Raguza Dalmaţiei, dintr-o familie de creştini valahi. Din botez se numea Iacob. Rămî-nînd orfan de mic, mama sa i-a dat o creştere aleasă, iar la vîrsta de 12 ani a fost trimis la Ohrida să înveţe carte.
Cînd avea 15 ani, tînărul Iacob este chemat de Hristos la sfînta nevoinţă călugărească, în Mănăstirea Maicii Domnului din localitate.

sâmbătă, 18 august 2012

PREDICA LA DUMINICA A XI-A DUPA RUSALII



Robul nemilostiv
...Sluga vicleana, toata datoria aceea ti-am iertat-o... Nu se cadea, oare, ca si tu sa ai mila de cel impreuna sluga cu tine? (Matei XVIII, 32-33)

Frati crestini,
O mare indignare ne-a cuprins inima, vazand purtarea neomeneasca a datornicului din Evanghelia de astazi. El datora stapanului sau 10.000 de talanti, o suma enorma in banii nostri. Deoarece nu avea cu ce sa plateasca, stapanul lui a poruncit sa-l vanda pe el, pe nevasta lui, pe copii si tot ce avea, ca sa-si plateasca datoria.
Iata in ce grozava nenorocire era sa cada toata familia aceasta. Dar, a fost de ajuns ca sluga aceasta sa faca o mica rugaciune, sa cada in genunchi, cu lacrimi la picioarele stapanului sau si acesta, plin de mila si de bunatate, sa ierte toata datoria si sa-l slobozeasca. Iata insa, ca, pe cand mergea el linistit spre casa sa, si inca nu i se uscase bine lacrimile cu care ceruse iertare iar praful de pe genunchi nu i se scuturase, intalneste pe un prieten al sau care ii era lui dator o suta de dinari, o suma foarte mica.

miercuri, 15 august 2012

" Intru nastere fecioria ai pazit, intru adormire lumea nu o ai parasit, de Dumnezeu Nascatoare. Mutatu-te.-ai la viata, fiind Maica vietii, si cu rugaciunile tale izbavesti din moarte sufletele noastre. "

Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria



(15 august)
După săvîrşirea tuturor tainelor mîntuirii noastre şi după Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos la ceruri, Preacurata şi Preabinecuvîntata Fecioară Maria, Maica Lui şi Mijlocitoarea mîntuirii noastre, vieţuia în Biserica creştină, care începuse a-şi răspîndi numele prin toată lumea, veselindu-se pentru slava Fiului şi Dumnezeului său. Căci, prin împlinirea cuvintelor sale, ceea ce se vedea încă din zilele vieţii sale avea să fie fericită de toate neamurile; pentru că Iisus Hristos fiind slăvit pretutindeni, era fericită şi Preacurata Maica lui Dumnezeu pe pămîntul celor vii. Şi s-a apropiat de preacinstita şi preaslăvita ei adormire, fiind plină de zile;

duminică, 12 august 2012

PREDICA LA DUMINICA A X-A DUPA RUSALII



Existenta diavolului
Si Iisus l-a certat si demonul a iesit din el, iar copilul s-a vindecat din ceasul acela. (Matei XVII, 18)

Frati crestini,
Dureros lucru este sa aiba cineva un copil si acela sa fie bolnav de o boala fara leac. Orice ar face parintii unui astfel de copil, supararea le apasa mereu sufletul si-i face nefericiti. Orice bucurie ar avea in viata, gandul lor se duce mereu la copilul bolnav, singurul lor copil. Cate nu fac parintii ca sa-l scape?! Nu e leac de care sa auda si sa nu-l incerce. Cheltuiesc oricat de mult cu nadejdea ca copilul se va face sanatos.
Un astfel de tata nenorocit ne infatiseaza Sf. Evanghelie de astazi. Acest tata avea un singur copil care era stapanit de un duh rau. Diavolul il chinuia ingrozitor, aruncandu-l cand in foc, cand in apa. Multe mijloace o fi incercat bietul om, ca sa-si vada copilul sanatos, dar in zadar.

miercuri, 1 august 2012

PROGRAMUL SLUJBELOR RELIGIOASE IN POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI



PROGRAMUL SLUJBELOR IN PERIOADA POSTULUI „ADORMIRI MAICII DOMNULUI” 1 – 15 AUGUST 2012

MIERCURI, 01.08 -  ora 20:00 - Paraclisul Maicii Domnului si Psaltirea de rand
JOI, 02.08 - ora 20:00 - Paraclisul Maicii Domnului si Psaltirea de rand
VINERI, 03.08 - ora 20:00 - Paraclisul Maicii Domnului si Psaltirea de rand
SAMBATA, 04.08 - ora 09:30 - Acatistul Sfantului Mina si Sfanta Liturghie                                                                                                          - ora 20:00 - Vecernia, Psaltirea de rand si Taina Sfintei Spovedaniei

sâmbătă, 28 iulie 2012

PREDICA LA DUMINICA A VIII-A DUPA RUSALI


I
Despre Sfanta Impartasanie

... si luand cele cinci paini si cei doi pesti si privind la cer, a binecuvantat si, frangand, a dat ucenicilor painile, iar ucenicii multimilor. (Matei XIV, 19)
Frati crestini,

Printre multele minuni pe care le-a facut Mantuitorul, au fost si doua mari minuni savarsite asupra lucrurilor neinsufletite, ca sa arate ucenicilor si lumii intregi ca El nu este numai om, ci si Creatorul tuturor lucrurilor si Dumnezeu adevarat. O dovada despre puterea Sa dumnezeiasca este si minunea de care ne vorbeste Sf. Evanghelie de astazi. 

sâmbătă, 30 iunie 2012

SOBORUL SFINTILOR 12 APOSTOLI LA MANASTIREA BARSANA


    

   Mănăstirea Bârsana şi-a sărbătorit, astăzi, 30 iunie 2012, hramul: Soborul Sfinţilor 12 Apostoli. După oficierea slujbei de sfințire a noii biserici cu hramul ”Soborul celor doisprezece Apostoli” a Mănăstirii Bârsana, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat în continuare, pe altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi și în prezența a mii de credincioși, Sfânta Liturghie.

Soborul Sfinţilor, slăviţilor şi întru tot lăudaţilor Apostoli



(30 iunie)

Soborul Sfintilor, slavitilor si intru tot laudatilor Apostoli


1. Sfîntul Apostol Petru, cel fierbinte rîvnitor după Domnul şi slăvitul mărturisitor al numelui Său cel Sfînt, care a zis: Tu eşti Hristos, Fiul Dumnezeului cel viu..., a fost frate cu Andrei cel întîi chemat, din Betsaida Galileei, fiul lui Iona, din seminţia lui Simeon. El, fiind chemat de Domnul nostru Iisus Hristos de la mrejele pescăreşti la apostolie şi de la vînarea peştilor la vînarea oamenilor, a cîştigat Biserica în loc de corabie, iar în loc de vîslă, cheile Împărăţiei cerului. Sfîntul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia mai întîi în Iudeea; apoi în Antiohia, în Pont, în Galatia, în Capadochia, în Asia, în Bitinia şi în Iliric. S-a pogorît pînă la Roma şi a binevestit Cuvîntul lui Dumnezeu în toată Italia.

sâmbătă, 23 iunie 2012

Aceasta înseamnă Euharistie: Să creezi universul mulțumirii.


Deci cu ce se ocupăEvanghelia de astăzi?! Este o Liturghie, aici în Evanghelia de astăzi ne arată cum se naște Euharistia. Euharistia este acel fenomen al plinătății absolute. Universul in Euharistie, în Liturghie, este clipa plinătății lui. În Euharistie nu lipsește nimic. Ce este atât de mare de umple universul?! Nu este mare, este o bucățică mica de pâine și un pahar și acela nu prea mare, de vin. Aici este tot universul, nu lipsește nimic. Dar de ce nu lipsește nimic? Pentru că numele Euharistie,înseamna mulțumire. Pâineași vinul sunt atât de minunate, dacă le privești cum le-a privit Hristos.

miercuri, 20 iunie 2012

RUGĂCIUNEA LITURGICĂ ȘI O DEASĂ ÎMPĂRTĂȘIRE ÎNSEAMNĂ PLINĂTATE



Observațiile mele asupra oamenilor contemporani m-au dus la concluzia că cel mai potrivit lucru pentru ei este să se roage în biserici, în special la Sfânta Liturghie. Rugăciunea liturgică și o deasă împărtășire înseamnă plinătate. Pentru aceasta însă trebuie să trăim și să înțelegem Sfânta Liturghie. Atunci ni se va descoperi că Liturghia îmbrățișează în sine întreaga noastră viață: în ea se cuprind toate planurile existenței noastre în relație cu Dumnezeu.

PARINTELE ARSENIE BOCA: Toata stradania diavolului aceasta este: ca sa desfaca dragostea sufletului nostru de Dumnezeu si s-o lege de orice altceva...


DUPA FIRE SI IMPOTRIVA FIRII
Puterile sufletului: mintea, iubirea si vointa, dupa oranduirea cea straveche, isi aveau lucrarea si tinta catre Dumnezeu. Aceasta tindere spre Dumnezeu a sufletului era lucrarea cea dupa fire; si pe temeiul staruintei in aceasta tindere, urma sa crestem de la chip la asemanare. Asa eram in sfatul, in ascultarea si vederea lui Dumnezeu.

„In urma pacatului, cel viclean a tintuit puterile sufletului inca de la inceput de firea celor vazute, intrucat toti cei partasi de firea omeneasca isi margineau puterea ratiunii si a mintii la infatisarea lucrurilor sensibile si nu mai aveau nici o intelegere pentru cele mai presus de simturi.”

Cand mama devine mormant


Cand mama devine mormant
Mama si tatal sunt impreuna-creatori cu Dumnezeu, mai ales in momentul in care cei doi zamislesc un prunc. Daruit de Dumnezeu, in pantecele mamei, copilul trebuie privit drept un ajutor incredintat ambilor parinti, spre mantuire. Chiar daca pruncul este zamislit prin suflarea de viata data de Dumnezeu, el depinde in mare masura de voia parintilor, care pot lua hotararea de a-l tine in viata sau de a-l omora. Astfel, trupul mamei poate ramane pamant viu, ori se poate preface in mormant.

vineri, 1 iunie 2012

PROGRAMUL SLUJBELOR RELIGIOASE IN PERIOADA 1-30 IUNIE


Programul slujbelor religioase în perioada 1 – 30 iunie


VINERI, 1 iunie                   - ora 20:00 - Acatistul Maicii Domnului şi Psaltirea de rând, Taina Spovedaniei.  

SÂMBĂTĂ, 2 iunie             - ora 09:30 - Acatistul Sfântului Mina şi Sfânta Liturghie (Sambata mortilor)
                                               - ora 20:00 - Vecernia si Psaltirea de rand, Taina Spovedaniei.

miercuri, 23 mai 2012

PREDICA LA PRAZNICUL INALTARII DOMNULUI IISUS HRISTOS





...Deci, Domnul, dupa ce a vorbit cu dansii, s-a inaltat la cer si a sezut la dreapta lui Dumnezeu...!

Frati crestini, 

Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos, dupa 40 de zile de la Inviere s-a suit la ceruri si a sezut de-a dreapta Tatalui. Cu puterea dumnezeiasca cu care a inviat si a parasit mormantul, tot cu aceeasi putere s-a inaltat de pe pamant la cer; s-a inaltat cu acelasi trup cu care s-a rastignit si a inviat. Mantuitorul implinise opera divina pentru care venise in lume, ne-a adus invatatura mantuitoare, s-a dat ca pilda de implinire prin intreaga Sa viata si mai ales prin jertfirea de pe Crucea Golgotei.

duminică, 20 mai 2012

Viaţa Sfîntului Marelui Împărat şi întocmai cu Apostolii Constantin şi a maicii lui, Elena (21 mai)


Sfantul Imparat Constantin si maica sa Elena, cei intocmai cu Apostolii



Împăratul Britaniei, Consta, care se numea Flor, era nepotul lui Claudie, împăratul cel mai dinainte, care se născuse din fiica lui. Deci, Consta şi Elena au fost părinţii marelui Constantin. Consta a avut şi alţi copii cu altă femeie, cu numele Teodora, care a fost fiică a împăratului Maximian Erculie. Aceasta a născut lui Consta pe Constantie, tatăl lui Galie şi al lui Iulian; pe Dalmatie, pe Navalian şi o fiică, Constantia, care a fost dată după Liciniu. Iar din Elena este născut Constantin cel Mare, care a fost şi moştenitor al împărăţiei tatălui său.

Predică la Duminica Orbului ( Despre orbirea sufletească )



Spre judecată am venit în lumea aceasta, ca cei care nu văd să vadă, iar cei ce văd să fie orbi (Ioan 9, 39)
Hristos a înviat !
Iubiţi credincioşi,

Multe învăţături de tot felul putem scoate din Sfînta Evanghelie de azi, de vom cerceta textul ei cu luare aminte. Una dintre aceste învăţături este cea despre orbirea duhovnicească a omului robit de păcate.
Cîtă orbire spirituală era în mintea cărturarilor şi fariseilor, care, nu numai că nu credeau în minunile mai presus de fire făcute de Hristos Domnul, ci şi hulă mare aduceau asupra Lui, zicînd că, cu Beelzebut, domnul demonilor scoate pe demoni (Marcu 3, 22).

marți, 15 mai 2012

UN ARTICOL CE MERITA CITIT.....SI RECITIT




Sf. Ioan de Kronstadt despre prostia si otrava mortala a pacatului. DE CE S-A INTRUPAT HRISTOS? INTELEGEM SI PRETUIM, OARE, JERTFA SA?

Caderea in pacat si urmarile ei. Diavolul – pricinuitorul pacatului. Insemnatatea Jertfei de pe Golgota si a Tainei Impartasaniei in lucrarea proniatoare a mantuirii oamenilor (I)

In orice om, chiar daca este intelept, se afla si multa prostie, si uneori prostie dezgustatoare. Pazeste-te in fiecare clipa, omule, de prostia ta. Aceasta preamare prostie este pacatul: de la el vine toata vatamarea.
Caderea primilor oameni si a intregului neam omenesc a fost adanca, larga, pierzatoare si infricosatoare prin urmarile sale – prin pierderea acelor daruri de viata datatoare de care omul s-a lipsit dupa cadere si prin acele roade infricosatoare pe care le-a nascut pacatul, ca urmare a despartirii de Dumnezeu – Izvorul vietii.
Pacatul este otrava atotspurcata, omoratoare, cat se poate de chinuitoare si totodata amagitoare a satanei, care ucide sufletul si trupul pe veci, care cufunda in intunericul cel dinafara, care desparte sufletul pe veci de Dumnezeu. De aceasta otrava curăţă numai Sangele lui Hristos. Via pe care a sadit-o Domnul. Domnul astepta de la ea ciorchini dulci, iar ea, via, s-a preschimbat in spini. Cununa de spini de pe capul Mantuitorului insemneaza spinii pacatelor, de care s-a umplut omenirea.

sâmbătă, 12 mai 2012

Predică la Duminica a V-a a Sfîntului şi Marelui Post



( a Sfintei Maria Egipteanca )
Despre slava deşartă şi mînie

Ce voiţi să vă fac? Iar ei I-au zis: Dă-ne nouă să şedem unul de-a dreapta Ta şi altul de-a stînga Ta,
întru slava Ta
(Marcu 10, 36-37)
Iubiţi credincioşi,
Dacă aţi ascultat cu atenţie şi evlavie citirea Sfintei Evanghelii de azi, pe lîngă alte sfinte învăţături care izvorăsc din cuvintele Mîntuitorului, aţi auzit şi de cererea celor doi Apostoli, Iacob şi Ioan, fiii lui Zevedeu. Iată ce au cerut: Învăţătorule, voim să ne faci ceea ce vom cere de la Tine. Iar El le-a zis: Ce voiţi să vă fac?

MOSNEAGUL


Langa un sat un biet mosneag
Chinuit de vremuri grele
Isi facuse un bordei
Din pamant si din nuiele

Chiar la marginea padurii
La tulpina unui fag
In mijlocul naturii
Locuia bietul mosneag


DESPRE POCAINTA...


„Înainte de toate, trebuie să facem pocăinţă” - Staretul Tadei

Suferim pentru că gândurile şi dorinţele noastre sânt rele. Noi înşine ni le-am pricinuit, căci poporul nostru nu are pocăinţă. Nu au pocăinţă nici cei credincioşi, ca să nu mai vorbim de cei necredincioşi! Cincizeci de ani de comunism au făcut mult rău, mai mult decât 500 de ani de robie sub turci. Atât de mult a îndepărtat răul acesta pe popor de Dumnezeu, omule! Şi tocmai aceste gânduri şi dorinţe rele au nimicit înţelegerea şi pacea, pur şi simplu le-au năruit şi au dat roade rele şi grele. Noi înşine suntem vinovaţi pentru toate acestea. Adunăm roadele gândurilor şi dorinţelor noastre…
Pocăinţa trebuie înnoită. Aceasta înseamnă nu numai spovedanie la duhovnic, deşi este nevoie şi de ea pentru slobozirea omului de gândurile rele, ci pocăinţa înseamnă întoarcere către Binele desăvârşit. Aşadar, întoarcere către Dumnezeu, căci Binele desăvârşit este Dumnezeu. Trebuie să ne întoarcem cu inima spre Dumnezeu şi să cerem pace de la Domnul, să ne dea putere să fim buni.

TAINA CREŞTINISMULUI...


 


„Cu moartea pe moarte călcând“ …
„Hristos trece prin moarte «cu moartea pe moarte călcând» şi, când Înviază, nu mai revine în lumea aceasta, ci trece deja cu sufletul şi trupul în viaţa veşnică din Împărăţia cerurilor.  Hristos Se mai arată după Înviere de câteva ori, ca să certifice că Învierea Sa este reală, dar viaţa Lui nu mai este existenţă biologică din lumea aceasta. Moartea şi Învierea lui Hristos concentrează în ele taina creştinismului care nu este simplă morală, nu este o doctrină filosofică, ci este taina vieţii veşnice dăruită oamenilor începând încă din lumea aceasta.

VINEREA MARE, ZIUA RĂSTIGNIRII




Ultima vineri din Postul Mare este numită Vinerea Paştelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare. Astăzi este ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoşesc. Din acest motiv, Vinerea Mare este zi de post negru.  

VOPSITUL OUALELOR DE CATRE COPIII PAROHIEI


Sfintele Paşti  (Învierea Domnului nostru Iisus Hristos) se apropie şi fiecare dintre noi aşteaptăm cu nerăbdare momentul în care va veni Lumina Sfântă  şi vom putea  ciocni un ou roşu, în amintirea jertfei Mântuitorului pe cruce, în familie sau cu prietenii așa cum au făcut și câțiva dintre copiii parohiei noastre la inițiativa doamne preotese Adelina Cucul.                        
Legenda ouălor roşii 

JOIA MARE IN PAROHIA NOASTRA



Slava lui Dumnezeu pentru toate lucrurile minunate care le face cu noi oamenii. Zic lucrul acesta deoarece, in Saptamana Mare, din dragostea unor credinciosi inimosi si apropiati de biserica, am primit o Cruce sculptata pentru Sfantul Altar, pe care in Joia Mare am scos-o la inchinare in mijlocul bisericii.

SLUJBA ÎNVIERII ÎN PAROHIA NOASTRĂ


La Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim fiecare am fost îndemnați să ne întrebăm conștiința cum îl primim pe Mântuitorul Iisus Hristos în sufletele noastre. Îl primim ca pe un rege, cu inima curată si plină de bucurie ca mulțimea oamenilor care își aruncau hainele în fața Lui pentru că i-am cunoscut bunătatea, dragostea și minunile pe care Le-a făcut sau Îl primim cu răutate, cu invidie, cu ură, cu egoism ca fariseii care cleveteau impotriva Lui. 

vineri, 11 mai 2012

Sfîntul Mucenic Ioan Valahul (12 mai)



Sfantul Mucenic Ioan Valahul


Sfîntul Mucenic Ioan Valahul s-a născut în Ţara Românească în secolul XVII, într-o familie de creştini nobili şi bogaţi. Dar, în urma unei revolte împotriva turcilor din anul 1662, pe timpul voievodului Mihnea, Sfîntul Ioan a fost luat ostatec de turci. Apoi a fost cumpărat de un soldat păgîn, care la legat de un copac şi la bătut mult. Zdrobit de ruşine şi de durere, Ioan a tăiat pe păgîn în timpul somnului.

marți, 8 mai 2012

Amenajarea Sfantului Altar


Dupa bucuria Invierii Mantuitorului, credinciosii parohiei noastre au avut parte de o noua bucurie:  in urma unor discutii avute cu proprietarii localului inchiriat, s-a obtinut marirea locasului de rugaciune cu inca aproximativ 20 metri patrati, amenajandu-se in acest fel Sfantul Altar asa cum se cuvine.In saptamana luminata au inceput lucrarile de amenajare al acestuia la care au participat cativa dintre enoriasii parohiei noastre.Multumim Bunului Dumnezeu si celor care ne-au ajutat la implinirea acestui frumos vis al nostru al tuturor.